Fancy me

Direktlänk till inlägg 7 november 2014

Troja

Av lara - 7 november 2014 14:27

Okeey... det är fredag!!!! Yaaay!!! (haha det är TIsdag idag)

Jag var i skolan idag(no shit) 

I alla fall på sista lektionen fick vi kolla på sista biten ur en film. Alltså resten av filmen hade vi redan sett typ två och en dag innan men slutet han vi inte se(vi jobba med antiken i skolan). Filmen var Troja

Troja handlar om de trojanska kriget på antiken. I antikens Grekland. Och som ni många säkert vet så var grekland uppdelat i olika statsstater på den tiden. Varje statsstat var som ett eget land. Troja var en av greklands statsstater. 

och nu ska jag berätta om det trojanska kriget för det är det filmen handlar om. Det trojanska kriget är ett mytologiskt krig som återberättas i lliaden och Odysséen. Jag är inte säker men det verkar vara en historisk händelse också men det finns inga arkiologiska belägg på att det trojanska kriget var en historisk händelse. Men om det var en historisk händelse kan vi ju tänka på att ktiget var sant men det där om gudarna och om typ Akilleshäl kanske inte var lika sant. Ni har väl hört talas om Akille häl. Om jag typ säger jag är bra på att skriva men min Akilleshäl är att jag skriver fult för hand(alltså jag skriver rätt fint egentligen;)). Det är ens svaga punkt. Uttrycket kommer just från Akilles. När han var bara en liten pojke så doppade hans mor, havsnymfen Thetis, hon doppade Akilles i folden styx för att han skulle bli odödlig. Men när Thetis doppade Akilles i vattnet så höll hon honom med hälen.Då blev hans häl den ända sårbara punkt på hans kropp. 

I alla fall... Thetis och Peleus(som senare skulle bli Akilles föräldrar) hade bjudit de olympiska gudarna till deras bröllopp. Men de hade ingnorerat Eris(tvedräktens guddina) på grund av hennes vana att skapa konflickter mellan människor. Som hämd för att hon inte blev inbjuden kastade Eris ner ett gyllene äpple bland festdeltagarna. Äpplet hade påskriften kallisti - till den vackraste. Guddinorna Hera, Athena och Afrodite började bråka om vem det handlade om. De tyckte alla att de själva antagligen var den vackraste. Så prins Paris fick utse den vackraste av dem tre guddinorna. Alla mutade honom med gåvor, Hera erbjöd honom politisk makt och kontroll över hela Asien. Athena erbjöd honom framgång i krig, visdom och skicklighet bland de största krigarna(jag tycker att han borde ha valt Athena för i filmen i alla fall så suger Paris på krig-_-). Sist men inte minst så erbjöd Afrodite honom den vackraste kvinnan i världen, Helen, Menelaos av Spartas fru...

Paris valde Afrodite och detta ledde till det Trojanska kriget. DUN DUN DUN!!!

Okkeey... inget av det ovan^^ händer i filmen. För hittills har jag bara skrivit vad som ledde till kriget, inte om själva kriget men jag ska göra det nu men då kommer jag skriva utifrån filmens version för det är saker i filmen som inte stämmer till den riktiga historien.


Troja har precis slutat fred med Sparta och trojanerna är i Sparta som gäster. Paris och hans storebror Hektor är där. Helen och Paris har också en affär tillsamans och när trojanerna ska åka hem igen så följer Helen med Paris. När Menelaos får reda på att Helen har rymt med Paris blir han rasande och byter freden med troja och går i krig mot troja. Menelaos bror Agamemnon, kung av Mykne kan nu ta hela grekland i krig mot troja för Agamemnon vill ju ha mer land. Många hjältar följde också med i kriget som Odysseus och Akilles(som föresten spelas av Brad Pitt!! omg hot!! hahah) 

Alla var inte jätte frivilliga men vissa var det. Akilles har föresten en kusin(skulle bara säga det...)

Okej "krig dag" numer 1: Grekerna seglar mot trojas strand och börjar döda människor.... människor dör och dör och dör...  trojaner dör... greker dör... ingen speciellt viktig... Grekerna tillfångatar i alla fall Briseis, Paris och Hektors kusin. Akilles har henne som konkubin(om ni vet vad det är) han börjar i alla fall gilla henne och hon honom lite senare. 

Men samma dag så tar den dumma kungen(Menelaos eller Agamemnon, haha båda är dumma) Briseis och då kommer jag inte ihåg vad Akilles gör men han slutar kriga tror jag. 

Så ännu senare på dagen(kvällen faktiskt, håller inte riktigt koll på dagar och tid) så ger Menelaos eller Agamemnon tillbaka Briesis och allt är bra igen. 

jag kommer inte ihåg så mkt för det var i fredags jag egentligen skrev det här(lång historia)...

Människor dör och dör... tills Akilles vill skicka hem grekerna för att fler och fler bara dör. Men kusinen vill att de ska stanna.

Då går "den vi trodde var Akilles" med några greker och attackerar trojanerna. "den vi trodde var Akilles" slåss med Hektor och sen tar Hektor sitt svärld och dödar "den vi trodde var Akilles". Men när man lyfte på hans hjälm kunde man se att det inte var Akilles utan att det var kusinen! Hektor hade alltså dödat Akilles kusin! 


OMG DET HÄR INLÄGGET HÄR RADERATS VARÄNDA GÅNG JAG HAR SKRIVIT DET!!! nä men så här är det: jag skrev klart hela inlägget men tyvärr så radetrades halva. sen nyss skrev jag ännu mer för att bli klar med det men då raderades det igen-_- ja ja men jag lägger ut ett hhalvt inlägg hahaah.... inte kul.

men varför jag skrev det här inlägget var mest för att jag själv gillar historia. Och jag har sett filmen och idag i skolan började jag läsa boken. ILIADEN. Så heter den, ni kanske har hört talas om den någon gång?? Men den skrevs på antiken av en grekisk författare med namnet Homeros(haha Homer simpson)... Men boken och filmen är ju väldigt olika som sagt... och jag gillar både böcker och filmer. Okey har inget mer att skriva(orkar inte egentligen*_*) så bye bye människor.


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av lara - 28 januari 2015 15:48

klicka här: http://larannaxdreamworld.tumblr.com   Ny tumblr blogg^^ #tumblr ...

Av lara - 22 november 2014 23:24

Så igår åkte mina föräldrar iväg till spanien, valencia, jag hade försökt övertala dem att vara ensam hemma med min lillebror men de sa nej. Min mormor är här istället. Helst ville jag vara ensam hemma, jag gillarr ju min mormor men ibland tycker jag...

Av lara - 12 november 2014 21:08

  Så jag tänkte skriva allt jag önskar mig..... (Om jag fick önska mig vad jag ville såklart....)   1. En ny dator, den datorn som jag har nu är skit dålig så jag vill verkligen ha en ny dator.   2. En liten gullig apa (kommer aldrig att få...

Av lara - 11 november 2014 19:43

Så jag tänkte bara köra tio saker om mig så...   1. Jag är en tjej(no shit).   2. Jag älskar musik, jag lyssnar på det nästan hela tiden.   3. Mitt favorit ämne är historia.   4. Jag älskar att läsa böcker och att skriva också.   ...

Presentation


hej och välkommen till min blogg. Jag är en tjej som gillar att läsa, lysna på musik och att spela the sims 3(vara med vänner om det räknas)

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014 >>>

Omröstning

vad ska du klä ut dig till halloween??
 en vampyr
 en häxa
 ett spöke
 ett monster
 en enhörning!
 annat...

Sök i bloggen

Kategorier

Senaste inläggen

Fråga mig

0 besvarade frågor

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Fancy me med Blogkeen
Följ Fancy me med Bloglovin'

im a unicorn!

muspekare

Rainbow Arch Over Clouds

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se